IJzer en Vuur! wint prestigieuze Bruocsella-prijs

Bruocsella - 72dpi

De Taal van Metaal, het project van IJzer en Vuur! vzw dat een metaalatelier in Molenbeek wil realiseren, is de laureaat van de prestigieuze Bruocsella-prijs 2015.

Op donderdag 28 mei heeft in Brussel, op de site Mad in Situ, de plechtige uitreiking plaatsgevonden van de Bruocsella-prijs. Jaarlijks lanceert Prométhéa, een vzw die bedrijfsmecenaat voor kunsten en erfgoed ondersteunt, Bruocsella. Deze wedstrijd richt zich op projecten die via materiële realisaties het uitzicht van Brussel verbeteren. Het Bruocsella-collectief, die de prijs uitreikt, bestaat uit 25 leden van Prométhéa. Dit jaar waren er negen inzendingen, maar de jury koos unaniem voor het project van IJzer en Vuur! vzw“Het niveau van alle inzendingen lag heel hoog”, verduidelijkte juryvoorzitter Alain Lebens, “Maar het project van IJzer en Vuur heeft ons meteen geraakt: het zet zich in om een stukje Brussel dat weinigen kennen, verder te ontwikkelen. Bovendien sprak het enthousiasme van de ploeg ons enorm aan.”

SONY DSC

Mad in Situ, waar de uitreiking plaatsvond

uitreiking

De laureaten van IJzer en Vuur! vzw: MIchel Mouton, Ilona Chale, Timothée Claessens en Joeri Januarius (Foto: Bernard Vanden Eynde)

Brussels metaalatelier

 “Dit is een fantastische stimulans voor de oprichting van het metaalatelier”, zeggen Joeri Januarius en Michel Mouton van IJzer en Vuur! vzw. “Het is een mooie erkenning van de inspanningen die we leveren om oude metaalambachten een nieuw leven in te blazen. Uiteraard is de prijs zelf ook goed meegenomen om onze plannen concreet te realiseren.” Met de Bruocsella-prijs is een bedrag van 25.000 euro gemoeid.

150519 Photo 1.'

Het ontwerp van architect Timothée Claessens

Het metaalatelier zal worden gebouwd op de site van La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, naar een ontwerp van jonge architect Timothée Claessens. “Een heel symbolische plek in het hart van Molenbeek”, zeggen Januarius en Mouton. “Het gerenommeerde La Compagnie des Bronzes was er gevestigd. Deze bronsgieterij heeft een rijke geschiedenis die nauw gelieerd is aan metaal.”

 De bedoeling is dat het een open plek wordt waar iedereen welkom is om de taal van metaal te ontdekken. Het wordt niet alleen de vaste plek van de vzw voor initiaties, workshops en stages, maar ook een opleidingsplek waar iedereen die met metaal wil werken, welkom is.

De realisatie van het project is gepland voor 2016.

 

Comments are closed.